úterý 13. ledna 2009

Nejasnosti kolem autorů českého díla v Bruselu (aktualizováno)

ČTK uvádí: Existence 26 autorů, kteří údajně s českým sochařem Davidem Černým připravili dílo pro sídlo Rady EU v Bruselu, je podle zjištění ČTK pochybná. Několik autorů nemá i přes deklarované účasti na mezinárodních výstavách a získané ceny žádnou stopu na internetu, případně jméno není v evidenci občanů dané země. Není tedy vyloučené, že existence 26 autorů je smyšlená a celé dílo vytvořil Černý; ten to ale popírá.

Český rozhlas hlásí: Polsko na výstavě symbolizuje katolický kněz třímající duhovou vlajku organizací homosexuálů. Autorem je polský umělec Leszek Hirszenberg. Konzervativní politiky takové zobrazení pobouřilo. Europoslanec Marcin Libicki to označil za populismus nejhrubšího zrna. Podle jeho názoru je to urážka náboženského cítění a primitivní poukaz na existující stereotypy.

ČTK uvádí aktuálně: Bulharské stálé zastoupení při Evropské unii ostře kritizuje výzdobu českého předsednictví v Radě EU. Bulharská mluvčí Betina Jotevová dnes ČTK řekla, že vyobrazení s tureckým záchodem na mapě Bulharska je velmi urážlivé. Sama prý už vyjádřila nesouhlas českým diplomatům a ještě dnes by ambasáda měla českému stálému zastoupení odeslat i oficiální protestní nótu.

Bravo, Davide!

Další ohlas v českých médiích:

Žádné komentáře:

Okomentovat